20 januari 2013

Älgrunan - en förklaring



Älgen är en av de förnämsta djuren i vår skog, som mer än något djur betytt mat, kläder och skor för dem som gått före oss och gör så än idag. I Älgrunan finns vår länk mellan den fysiska världen vi lever i och den andliga värld där vi får livsenergi och kunskap. Den värld där våra fylgjor, kraftdjur eller totemdjur bor. Vad vi än kallar dem bär de på instinkter, kraft och förmågor som gör oss större än vi skulle vara på egen hand. Alla människor har en fylgja, liksom släkter kan följas av en under många generationer. Fylgjan ger oss goda instinkter, de hjälper oss att röra oss med kraft, att skaffa vad vi behöver, skydda oss själv och dem vi håller kär. De höjer vår livsenergi och gör oss lite smartare och lite mer anpassade att klara vår livsbetingelser.

Regnbågen symboliserar också Älgrunans kvalité. Som Bifrost, bron mellan den mänskliga och den gudomliga världen finns även här Älgrunans förmåga att öppna upp oss för kunskap och kraft vi behöver. Regnbågen påminner oss om att det vi behöver är inte nödvändigtvis samma som vår granne behöver. Vi är alla unika individer som befinner oss på olika platser i vår livsväv. Det är mångfalden av existenser som gör världarna till den livsväv den är. Älgrunan leder oss inte till "det perfekta och det bästa" i någon sorts allmän mening. Den hjälper oss istället att hitta det vi behöver precis just nu, för att än mer bli dom unika individer vi är. Liksom djuren som visar oss på de mängder av sätt vi kan hitta att förhålla oss till och överleva under olika omständigheter.

Längst Bifrost vakar valkyriorna, också dessa en sorts väktare. Vissa utövare av nyhedendom ser dem som guider eller vårt högre jag. Valkyriorna står för både beskydd och högre energier, och dem som vågar närma sig dem har många läxor att lära sig i det stora systerskapet.

Fylgja, valkyria eller gud. Det finns dom som viskar och drar oss i armen när vi behöver. När hela den synliga världen omkring oss säger vänster men vi, utan att kunna förklara varför vet att det är höger som gäller - höger eller en bit av själen dör. För Älgrunan handlar inte bara om överlevnda av kroppen och vår personlighet. Den handlar om överlevnad och växande av oss som helhet, även av själen. Runan hjälper oss att hålla oss kvar på vår väg där alla delar får finnas kvar. Även om vårt beteende kan te sig irrationellt för någon annan.

Jag placerar Älgrunan i kronchakrat så att spetsarna sträcker sig efter energi från den övre världen. Likadant kan göras i händerna med spetsarna ut mot fingrarna och i fötterna med spetsarna ner mot jorden. För att ta in och ge ut energi under skyddade former.



Inga kommentarer: